Založit webové stránky nebo eShop
 

Vítejte na stránkách RYBÁŘSKÝ SVAZ RADKOVICE

krmeni pro ryby

Vyrobte si vlastní krmení                                                                          

Předpoklady funkčnosti krmení

Asi by bylo poněkud zbytečné vypisovat zde všechny podstatné věci, které skladbě komponentů, ze kterých nakonec utvoříme tu svou nej směs předcházejí, ale jen pro pořádek se zmíním alespoň o těch nejpodstatnějších.

I) Výběr správného fleku – sebelepší krmení bude ležet a hnít na dně bez efektu, když tam nebudou ryby nebo, když jej naházíme do kamení, vázek či spleti vodních rostlin.

II) Jaké ryby chci chytat – přizpůsobit granulometrii a obsah směsi

III) Přizpůsobit techniku lovu (a posléze i zakrmování) loveným rybám.

To jsou tedy ty nejzákladnější body a teď zpět k samotnému krmení. Většinou používám základní směs-bázi ve složení: 0,5kg kukuřičného šrotu, 0,25kg strouhanky, 0,25kg ovesných vloček a někdy přidám rozmočený chleba(asi ¼ až ½), který také udělá ve vodě své. Jen bych se pozastavil u ovesných vloček. Tato složka v krmení plní tak trochu funkci partiklu a před nasypáním do krmení je trochu promnu mezi dlaněmi rukou. Do tohoto základu samozřejmě přijdou vůně, esence a olejnatá semínka, včetně chuťových složek a barviv a pochopitelně do něj mohou přijít i další aromatické nebo barevné nosiče-strouhaný perník, anglické vločky, nastrouhané boilies atp.

Recepty

1) Příklad krmení pro stojatou vodu s tvrdším dnem a hloubkou 2,5m.

Lovená ryba: plotice

  • 1kg báze
  • 10dkg konopného semínka-mleté a vařené(20min)
  • 10dkg slunečnice-pouze umleté, bez jakýchkoliv úprav – slunečnici (nebo konopí)můžeme nahradit například namletým anýzem nebo mákem.
  • 2× vanilkový pudink
  • 10% přesáté antuky, nebo tmavé sypké hlíny na tmavé obarvení směsi.

2) Příklad krmení pro stojatou vodu s měkkým dnem(blátem) a hloubkou 1–2m, nebo pro lov na propad.

Lovená ryba: cejn, plotice, perlín

  • 0,5kg báze, ale všechny složky rozmělněné a přesáté přes jemné síto(kuchyňský cedník). Strouhanka může být navíc i jemně pražená
  • 0,25kg piškotů či sušenek-vše jemně mleté, nebo mletý popcorn
  • 10dkg konopí – pražené a mleté – můžeme nahradit i mletým kokosem, zvláště při lovu perlínů
  • sušené mléko, plavená křída nebo 4× malinový pudink (na zákal)
  • 1× nápoj v prášku TANG-lesní ovoce

Tady jen jednu poznámku. TANG s příchutí „lesní ovoce“ jsem začal používat již před několika lety a jeho vůně, chuť i barva rybám(alespoň tam kde chytám já) imponuje. Připomíná mi tak trochu svou vůní i barvou posilovač Sensas Fraisix a navíc je o polovinu levnější. Jinak se dá toto krmení použít i pro lov povrchových ryb – doporučuji přidat hrst sklářského písku, který se ve vodě při slunci třpytí a tím láká zvědavé rybky.

3) Příklad krmení pro řeku s mírným proudem a hloubkou cca 3–4m.

Lovená ryba: kapr, cejn

  • 1kg báze
  • 30dkg strouhaného perníku
  • 15dkg mleté podzemnice(buráky)
  • 5× vanilkový cukr
  • žluté potravinářské barvivo
  • umělé sladidlo
  • partikl-1× plechovka kukuřice(Bonduelle-cca 0,35dkg)
  • 30% hlíny-nejlépe z krtinců

4) Příklad pro řeku s rychlejším proudem a hloubkou cca 2m.

Lovená ryba: cejnek, plotice, tloušť, podoustev

  • 1kg báze
  • 30dkg mletého perníku
  • 15 dkg mleté slunečnice
  • masokostní, nebo rybí moučka (pouze decentně, jen aby byla z krmení cítit (3– 5%)
  • 5–10dkg lněného semínka(může být namleté, ale stačí jen mírně upražit a použít v celku). Krmení máčejte pozvolna a minimálně 1hod před lovem.
  • 40% hlíny + štěrk

5) Jednoduché krmení pro studenou vodu-zima

  • 1/2 rozmočeného chleba- vyždímaného
  • kukuřičný šrot – pouze na zahuštění chleba a vytvoření sypké směsi
  • mletý zázvor v sáčku- běžně k sehnání v potravinách u koření
  • sůl – 2× polévkovou lžíci
  • hlína, nebo antuka- 10% na stojáku-20% na řece(podle proudu)

To jsou tedy moje nejpoužívanější komponenty a krmení, které se mi osvědčily. Samozřejmě, že lze jednotlivé složky kombinovat a případně i doplňovat. Například u krmení č. 4) se mi rovněž osvědčilo použití ovocné vůně místo rybí moučky a stejně tak třeba u krmení č. 3) se dá použít navíc melasa atp. Zrovna tak se dají přidat i některé druhy posilovačů určených speciálně na danou rybu – například: Sensas Carpix (na kapry) do krmení č. 3), Sensas Cardomix (na plotice) do krmení č. 1) atp. Hlavně se nesnažte smíchat co možná největší počet všeho možného se slovy: „voni si tam ty ryby najdou každá to svoje“, protože se může stát, že namícháte „odpuzovák“ a ne krmení. Méně někdy znamená více a v tomto případě to platí dvojnásob. Držte se vždy toho, že krmení nesmí ryby zasytit ,ale pouze přilákat a tak je hlavně důležité, aby mělo vůni ,chuť a bylo správně namíchané postupným vlhčením.

Pro případ, abyste si udělali obrázek, uvádím ještě jedno (kdysi) závodní plavačkové krmení, používané před léty s názvem Lucemburské, protože tato receptura pochází opravdu z této země.

6) Lucemburské krmení-uvedené v původní verzi

  • chlebová strouhanka
  • kukuřičný šrot
  • piškoty
  • arašídy
  • konopí
  • len
  • cukr, sůl, sušený holubí trus

Holubí trus se údajně používal k rozhýbání patentek a k zatraktivnění návnadové směsi (bacha na bacily). A na to bych navázal, protože aby bylo krmení dostatečně atraktivní, mělo by obsahovat alespoň nějakou živou složku – červy, jejich kukly, patentky, hnojáky atp., samozřejmě v souladu s rybářským řádem, v poměru cca 10–20%.

Všechna tato krmení berte jen jako návod, podle kterého lze připravit to, co vám vyhovuje podle konkrétních podmínek na vašem lovišti. Samozřejmě je neméně důležitá i příprava návnady a samotné zakrmování, ale o tom snad možná až v jiném článku.                                                      

Partikly - co to je a jak je připravit?                                        

Konopné semínko

Tato semínka můžeme koupit za cenu asi 15–40Kč za kilogram. Sehnat se dají v rybářských prodejnách, v hospodářských potřebách i v akvaristice. Ryby, zejména kapr, plotice a parma mají konopná semínka v oblibě. V syrovém stavu jsou velmi tvrdá a voní jen slabě. Po uvaření mají krásnou, jakoby ořechovou vůni a pro ryby atraktivní vzhled. Dají se pražit a mlít do návnady. Tím se zvýší jejich vůně. Pokud je budete kupovat, ptejte se na „semenec“ , když jsem přišel do hospodářských potřeb a chtěl konopí, koukali na mě divně a asi si mysleli, že u nich sháním drogy.

Příprava:

Konopná semínka lze připravit dvěma způsoby.

  • 1) Semínka dáme na 24 hodin namočit, potom je ve vodě, kde byla namočená vaříme 5–15 minut, dokud se v nich neobjeví malé prasklinky, ze kterých vyčnívají bílé klíčky. Můžeme přidat lžíci cukru, čímž semínka získají krásný lesk. Takto připravená semínka se lépe než pro vnadění hodí pro nastražování na velmi malé háčky.
  • 2) Semínka nasypeme do kvalitní termosky a následně zalijeme vařící vodou. Termosku uzavřeme a necháme zavřenou asi 12–24 hodin. Po otevření by měly být u všech semínek vylezlé klíčky. Voda z termosky se hodí ke zvlhčení návnady, protože má velmi příjemnou a pro ryby přitažlivou vůni. Takto připravená semínka se hodí pro vnadění.

Kukuřice

Její příprava je nejzdlouhavější ze všech partiklů. Můžeme si ji po dozrání nasbírat na polích nebo koupit v hospodářských potřebách za asi 4–8 Kč/kg. Pokud ji nasbíráme na poli, tak otrháme zelené listy a celé klasy necháme vyschnout. Potom z nich vydrolíme jednotlivá zrna, která jsou již připravená k vaření. Hodí se skvěle jako nástraha i jako návnada. Je výborná pro dlouhodobější vnadění a především na větší ryby, jako je kapr. NIKDY nepoužívejte nevařenou kukuřici, tou můžete ryby i zabít! Nevařená kukuřice ve vodě (rybím žaludku) totiž výrazně bobtná.

Příprava:

Dáme ji na 24–72 hodin namáčet. Musíme mít na paměti že zrna po namočení nabobtnají a o hodně zvětší svůj objem, proto zalijte vodou v poměru alespoň 1:3. Následně kukuřici vaříme na mírném ohni, dokud nezměkne, ideální je, pokud jde rozmáznou mezi prsty. Ta je pak připravena pro rybolov.

Jako nejlepší se mi však jeví kukuřice v plechovkách, která je sladká, sterilizovaná a je rovnou připravena k lovu. Zde odpadají problémy s přípravou. Prodává se v plechovkách po 400ml asi za 9 Kč. Tato mi přijde pro ryby (hlavně pro menší) mnohem zajímavější, a bez problémů se s ní dá i zakrmovat. Dříve jsem kupoval pouze kuřici Bonduelle, která je nejdražší (asi 23 Kč), ale účinnost má stejnou jako její levnější varianty, takže s klidem můžete používat ty.

kukuřice v krmení

Řepka

Koupit se dá v rybářských i hospodářských potřebách. Cena se pohybuje od 10–40 Kč za kilo. Před vařením má černou barvu a nevýrazně voní. Pro velký obsah tuku ji mají rádi kapři.

Příprava:

Zde můžeme, podobně jako u konopných semínek, použít dva způsoby úpravy.

  • 1) Řepku dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) namočit, potom ji přibližně 10–20 minut vaříme. Při vaření změní barvu do červena a získává výraznou vůni.
  • 2) Řepku nasypeme do zavařovací sklenice (cca do jejích tří čtvrtin) a zalijeme horkou vodou. Uzavřeme víko a necháme vychladnout. Po vychladnutí vody je řepka zcela připravena pro lov. Tento způsob mám raději, je mnohem rychlejší.

Lněné semínko

Prodává se v rybářských i hospodářských potřebách za cenu 10–30 Kč za kilogram. Je dobré ho jen pomlít a následně přidat do návnady, kde se skvěle uplatní jeho olejnaté aroma.

Příprava:

Nemusí se vařit,stačí ho pouze na 3–5 hodin namočit ve vodě. Semínka pustí lepek a potom se přidávají do návnady, kterou dobře zpevní. Ideální na tekoucí vody, kde potřebuje kouli z návnady dostat vcelku ke dnu.

Hrách

Koupit se dá v hospodářských potřebách za asi 10Kč/kg. Mají ho v oblibě především kaprovité ryby.

Příprava:

Necháme ho namočit asi tak na 12–24 hodin. Potom ho vaříme do té doby, než se dá kulička lehce rozmáčknout mezi prsty. Při vaření hrachem nemícháme.

Pšenice

Je to velmi dostupný a levný partikl. Silně bobtná, takže když s ní chceme krmit, musí být pořádně uvařená. Pokud ji nechcete vařit, stačí ji jen namočit, ale máčet ji musíte opravdu dlouho (několik dní). Jinak ji ryby sežerou a nabobtná jim v žaludku, což může vést až k jejich smrti!

Příprava:

Necháme ji máčet 24 hodin a potom asi hodinu vaříme (dokud nezměkne).

Kroupy

Velmi levný partikl, kg vyjde asi na 10 Kč a po uvaření je z toho asi 4–5 litrů krmiva. Koupíte v každých potravinách. Vhodná je velikost č.10. Po uvaření se dají dobře dochucovat i barvit.

Příprava:

Do hrnce dám kroupy a vodu v poměru 1:5(hodně bobtnají).Vaříme je tak dlouho,až jdou rozmáznout mezi prsty.Při vaření je musíme míchat,protože se dost připalují.Po vaření vodu slijeme a kroupy zalijeme studenou vodou,aby se nám neslepily.

Jak vnadit?

Pamatujte, že méně je někdy více. I s hrstkou návnady si můžete skvěle zachytat. Vše záleží na aktivitě ryb, jejich velikosti a rozlehlosti revíru.

Pokud potřebujete partikl dostat dále od břehu, je vhodné jej smíchat s krmnou směsí a udělat koule cca velikosti mandarinky-pomeranče, které pak lehce rukou dohodíte na místo lovu. Nevýhodou je, že do těchto koulí nejde namačkat dost partiklu, pak by to totiž nedrželo pohromadě a rozpadalo se v letu.

kukuřice v krmení

Dobrou pomůckou je také prak, velký pro koule z krmení a malý pro samotný partikl (na kratší vzdálenosti).

Druhou možností je krmná raketa – ta se vyplatí hlavně pokud potřebujete na místo dostat čistý partikl, bez krmení. Je možné s ní nahodit na vzdálenost až 100m poměrně velké množství partiklu najednou. Je ovšem potřeba kvalitní a tvrdý prut, taková raketa může vážit klidně i 150 gramů a víc.

krmná raketa

Raketu naplníte partiklem, a na prutu nahodíte na krmné místo. Po dopadu se raketa díky plovoucí špičce obrátí dnem vzhůru a všechen partikl se vysype do vody. Jen je třeba v tomto mít cvik a házet na stejné místo, jinak si ryby rozptýlíte na velké ploše a budete tak mít mnohem méně záběrů.                                                                                                     Rohlíkové boilie snadno, rychle a levně                                               Jak vypěstovat mastné červi                                       

Takže co budete potřebovat?

kleště na rohlík (nebo něco jiného čím dokážete vymačkat z rohlíku kuličky), jehlu , bavlnku, nějakou příchuť (třeba práškový posilovač, nebo nějaké koření), něco, v čem napaříte rohlík a trochu trpělivosti

Jak postupovat?

V první řadě napaříte rohlík, který po napaření slisujete mezi dvěma kuchyňskými prkénky. Poté z rohlíku vykrájíte kuličky požadovaného průměru, které pomocí jehly navléknete na bavlnku. A teď, když jsou všechny kuličky navlečené, přichází nejhorší a nejzdlouhavější část výroby. Teď musíte kolem každé kuličky uvázat bavlnku. Dělá se to tak, že z rohlíkového řetězu, který máte na bavlnce si posunete vždy jednu kuličku ke konci bavlnky, uvážete pevně (musíte trochu zatáhnout, aby provázek přilnul ke kuličce) kolem kuličky na uzlík a odstřihnete. Když už máte takto hotové všechny, zbývá jen zvolit vhodnou příchuť. K mým nejoblíbenějším patří perník. Dáte kuličky do krabičky a potom zasypete perníkovým kořením. Musíte řádně protřepat, aby se všechny kuličky obalily. Teď už zbývá jen vysušení. Zde máte několik možností. Když boilie vyrábíte v zimě, stačí dát otevřenou krabičku na topení a počkat, až všechny kuličky pořádně vyschnou. Můžete je sušit i v mikrovlnné troubě, kde ale hrozí nebezpečí, že je spálíte. Musíte prostě vychytat ten správný čas, po který je třeba je sušit. Já osobně je suším pod lampičkou, kterou dám asi tak 5–10cm nad krabičku a nechám 1–2 hodiny svítit. Po vysušení boilie ztvrdne a je připraveno k použití. Ve vodě pak takto připravené boilie vydrží až 3 hodiny.

Postup v obrázcích

obrázek postupu výroby

1. napaříme rohlík

obrázek postupu výroby

2. kleštěmi vymačkáme kuličky

obrázek postupu výroby

3. navlékneme je na šňůrku

obrázek postupu výroby

4. každou kuličku přisuneme na konec bavlnky zavážeme jí kolem kuličky na uzlík

obrázek postupu výroby

5. přebytečné konce odstříhneme

obrázek postupu výroby

6. vložíme kuličku do krabičky s příchutí, protřepeme a necháme dobře vyschnout (boilie MUSÍ ztvrdnout), jinak se zapří a zplesniví!

obrázek postupu výroby

nastražení na háček                                                                                 

 

Jak na to?

Nejdříve budete muset sehnat 2 nádoby, jednu menší a druhou větší. Rozměr závisí na vás. Tyto nádoby by měly mít rovné stěny, protože masní červi umí velice dobře šplhat a při nakloněných stěnách by velice snadno utekli.

Postup:

  1. odstraňte dno menší nádoby
  2. místo něj napevno vlepte/navrtejte síto s oky 2–4 mm
  3. druhou(větší) nádobu vysypte asi tak do 1/2 pilinami
  4. tyto nádoby přidělejte k sobě, jak je patrné z nákresu
  5. zbývá najít místo, kde to nikdo neucítí, protože zápach je téměř nesnesitelný. Vhodná je např. nějaká stará kůlna, kam budou mít masařky přístup a přitom do okolí moc zápachu neunikne.
obrázek pěstírny červů

Jak to funguje?

Do vrchní nádoby (se sítem místo dna) rozmístěte vrstvu masa. Do spodní nádoby dejte piliny. Celé to zavěšte někam na strom, ideálně do stínu. Za nějaký čas se na maso slétnou masařky a nakladou do něj vajíčka. Z těch se poté vylíhnou červi, kteří se snaží zavrtat do masa (živí se mrtvou tkání), přitom narazí na síto a propadnou skrz něj do nádoby s pilinami, kde se očistí od slizu a zápachu. Ideální pro tuto výrobnu červů jsou letní dny, kdy je masařek nejvíce. Zaslechl jsem, že lidé, kteří červi prodávají do obchodů je pěstují v halách, kde mají zavěšené kusy masa a na podlaze mají piliny. Celé je to na podobném principu jako naše výrobna, jen trochu ve větším.

Výhody/nevýhody

výhody: snadný způsob jak vypěstovat červy, ušetříte peníze

nevýhody: příšerný zápach(každý ví, jak smrdí zkažené maso), červi v nádobě nebudou stejně velcí

TOPlist
 Vytvořeno službou WebSnadno.cz  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek